Zakłady Rybne
W początkach 1947 r. Mazurska Spółdzielnia Rybacka w Olsztynie oddelegowała do Giżycka przedstawiciela w celu uruchomienia przetwórni ryb z miejscowych jezior.
W części pomieszczeń miejscowej mleczarni rozpoczęto produkcję marynat rybnych, a w roku następnym w prymitywnych warunkach produkcję konserw rybnych. 1 listopada 1948 r. oficjalnie utworzono Zakłady Rybne, które później podlegały Centrali Rybnej w Olsztynie. Organizatorem i pierwszym dyrektorem zakładu był Janusz Beynar (1947 - 1952), brat znanego później pisarza historycznego Pawła Jasienicy. Rozwijająca się produkcja spowodowała podjęcie decyzji o budowie samodzielnych hal produkcyjnych, co nastąpiło w latach 1950 - 1959 nieopodal dotychczasowej siedziby. Przez następne dziesięciolecia trwała rozbudowa zakładu i w 1975 r. obejmował on powierzchnię 36 000 m kw. Podstawowym kierunkiem działalności była produkcja konserw rybnych. W związku z ograniczonym dostępem do miejscowego surowca dysponentem i organizatorem dostaw była Centrala Handlu i Zbytu Ryb w Szczecinie. W tym czasie w Zakładach zatrudniano ponad 600 osób, pracujących na trzy zmiany. Zakłady Rybne zaprzestały działalności w połowie lat 90. XX w.