[Okręgowa] Spółdzielnia Mleczarska

[Okręgowa] Spółdzielnia Mleczarska

Zakład mleczarski uruchomiono w Giżycku już w 1945 roku w poniemieckiej mleczarni przy ul. Białostockiej. Pracowało w nim wtedy 11 osób. Do początku lat 50. XX wieku dzielił on pomieszczenia z Zakładami Rybnymi.
W tym czasie poza masłem produkowano już sery dojrzewające, twarogi i mleko chude w proszku. Długoletnim dyrektorem, a później prezesem powstałej spółdzielni mleczarskiej był Ignacy Ważejewski. Był organizatorem sieci mleczarni i punktów skupu mleka w powiecie giżyckim. Po jego odejściu, od 1 maja 1973 roku prezesem był Michał Horbacz. W latach 1974-1976 przeprowadzono rozbudowę zakładu. Powstała druga proszkownia mleka, wybudowano dział twarożkarni, rozbudowano dział galanterii oraz dobudowano budynek myjni samochodów. W 1981 roku powołano do życia Okręgową Spółdzielnię Mleczarską. Od 1 lipca 1989 roku OSM w Giżycku stała się jednostką samodzielną. W latach 70. XX wieku zakład zajmował koszarowiec w Feste Boyen, w którym ulokowano dojrzewalnię serów. Obok, za zgodą konserwatora zabytków, wybudowano dodatkowy budynek wzorowany na koszarowcu, mieszczący pomieszczenia administracyjne. W 1999 roku giżycka spółdzielnia połączyła się z OSM w Szczytnie, a rok później ze Spółdzielnią w Węgorzewie. W 2001 roku oddano do użytku nowoczesną linię do produkcji twarogu mazurskiego, a w kwietniu 2002 roku linię do produkcji serów dojrzewających. W roku 2015 dojrzewalnia serów została przeniesiona do nowo wybudowanej nowoczesnej dojrzewalni przy ul. Białostockiej. Obecnie OSM w Giżycku prowadzi skup mleka z powiatu giżyckiego, węgorzewskiego, szczycieńskiego, piskiego, gołdapskiego, kętrzyńskiego i mrągowskiego. Rocznie przetwarza ok. 300 mln litrów mleka. Prezesem zarządu OSM w Giżycku jest obecnie (2019) dr inż. Szczepan Szumowski.